Copyright 2017 - CASA DE VINURI VINGEX

DESCHIDERE MAGAZIN BUCURESTI, STR. ZIDURI MOSI nr. 2, PIATA OBOR

 

DEGUSTARE VINURI 05.02.2017

View the embedded image gallery online at:
http://www.vinuridemasa.ro/index.php/club.html#sigFreeId08d95bb854

 

Clipuri din emisiunile Fratia Vinului si Pasaport de Romania difuzate pe canalul TVR 2

FRATIA VINULUI TVR 2

 

 
 
PASAPORT DE ROMANIA TVR2

 

Marele scriitor britanic William Shakespeare spune ca „vinul bun e o creatura familiara buna daca e folosit cum trebuie”.

Daca vinul nu ar exista, cu siguranta, viata ar fi mult mai anosta, fara culoare. Fara energie si fara armonie. Vinul este parte integranta a vietii, regasindu-se in aproape toate aspectele existentei omului: cultura, religie etc. Tocmai de aceea este esential sa invatam modul de a degusta un vin.
Mai multe marturii istorice arata ca strugurii au fost folositi pentru prepararea vinului inca din perioada Egiptenilor, undeva in anul 2500 I.Hr.
Aceasta licoare este una dintre primele creatii ale umanitatii, cultura vitei-de-vie si a vinului interferindu-se cu istoria omenirii de aproape 7.000 de ani.Datele arheologice atesta originea vitei-de-vie si a vinului in marile culturi ale Greciei, Romei si Egiptului. Mai mult decit atit, au existat si zei ai vinului si ai vitei-de-vie: Dionysos la greci si Bachus la romani. Dintotdeauna vinul a fost prezent la sarbatori, la ceremonii, ca medicament si/sau antiseptic si ca aliment furnizor de elemente nutritive.

Vinurile romanesti in culturi stravechi

Cultura vitei-de-vie a fost o preocupare importanta si pentru romani, inca din vremuri stravechi. Podgoriile de la noi din tara furnizeaza diverse sortimente de vinuri, precum: Grasa, Tamiioasa, Babeasca, Busuioaca, Feteasca alba, Frincusa si altele. Feteasca alba este un soi romanesc bogat in nuante ce-i sint caracteristice: fructuos, fin, catifelat, echilibrat in aciditate si alcool.
Cind este tinar, vinul pastreaza gustul strugurelui cules proaspat si bine copt, cu aroma de flori de cimp si miere. Prin invechire, aromele se maturizeaza si capata un buchet placut, savuros si fin.

Suprafata viticola a Vrancei este impartita in trei podgorii reprezentative: Panciu, Odobesti si Cotesti. Podgoria Panciu, cu o suprafata de peste 8100 ha a fost si ramâne o permanenta atractie pentru cei doritori sa cunoasca bogatiile, frumusetile si vestigiile acestor locuri.Podgoria Odobesti, cu o suprafata de aproximativ 7000 ha este cea mai veche podgorie din tara noastra fiind considerata ca o podgorie dacica. Profilata pe producerea de vinuri si în mod deosebit a celor albe, în podgoria Odobesti se cultiva o mare varietate de soiuri.Podgoria Cotesti constituie o continuare a plantatiilor viticole din podgoria Odobesti, beneficiind de resurse heliotermice mai ridicate si cuprinde centrele viticole Cotesti , Tâmboiesti , Cârligele si Vârtescoiu. Regiunea PANCIU : Panciu, Paunesti, Pufesti, Tifesti, Ruginesti, Movilita. Regiunea ODOBESTI : Odobesti, Jaristea, Padureni, Bolotesti. Regiunea COTESTI : Cotesti, Vartescoiu, Carligele, Urechesti, Tamboiesti, Dumbraveni.

Degustarea vinului

Examenul vizual

Se toarna vin in pahar, nu mai mult de 1/3 din capacitatea acestuia, se indreapta spre o sursa de lumina si se examineaza culoarea vinului si intensitatea ei, limpiditatea, perlarea si fluiditatea acestuia.

Examenul olfactiv

Trucul este sa faci astfel incat aromele sa se evapore si sa intre in contact cu bulbul olfactiv. Cel mai usor mod prin care putem incuraja evaporarea elementelor volatile este agitarea paharului si folosirea cu grija a temperaturii. Primul lucru care trebuie verificat este daca vinul are un miros placut si proaspat sau un miros neplacut, lucru care indica astfel un defect. Intensitatea aromelor este la fel de importanta. Insa partea cea mai complexa a operatiunii este identificarea aromelor pe care vinul le contine. Pe langa compusii ce rezulta din struguri, aroma ne mai poate oferi informatii si despre tehnicile de vinificatie folosite.

Examenul gustativ

Gustul este ultimul dintre simturile folosite la o degustare. Acesta ar trebui sa confirme impresile deja facute si sa adauge ultimele detalii importante. Examenul gustativ se realizeaza cu ajutorul papilelor gustative ale limbii care percep cele patru gusturi fundamentale: dulce, sarat, acru si amar. Toate celalate senzatii pe care noi le numim tot gusturi sunt de fapt mirosuri. Aromele percepute in acest moment sunt duse la organele retro-olfactive prin canalul ce leaga gura cu nasul.
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
f t g m

Restaurantul Casei de Vinuri VINGEX situat pe DN2-E85,  la intrare in comuna Urechesti, ofera produse traditionale romanesti precum si degustari de vinuri.

ORGANIZAM EVENIMENTE ( NUNTI, BOTEZURI, PETRECERI PRIVATE, DEGUSTARI DE VINURI)

REZERVARI LA NR. TEL: 0237 251 220

citeste mai mult...